Jednym słowem - popularne mongolskie pierożki (właściwie słów wyszło trzy:).

kwiecień 18, 2015

SUUTEJ CAJ

czyli herbata mongolska.

kwiecień 09, 2015

KUCHNIA CHILIJSKA

Ze względu na duże zróżnicowanie geograficzne (ułożenie wzdłuż najdłuższego pasma górskiego na świecie – Andów oraz stykiem z zachodu z Oceanem Spokojnym) a także fakt, iż Chile jest również najdłuższym krajem globu, „przenika” je kilka stref klimatycznych. Te uwarunkowania w miksie z napływami kuchni rdzennych Indian, imigracji ludzi z całego świata oraz dominacji smaków hiszpańskich, stworzyły niepowtarzalną kuchnię chilijską.

kwiecień 09, 2015

COMPLETO

„Chilijski hot-dog” (1-2 sztuki na osobę)

Spotkałam się z różnym nazewnictwem, a nawet odmianami completo, typu: włoski, niemiecki, turecki a nawet typowy dla „gringo”;).

Leche asada (pieczone mleko) jest typowym chilijskim deserem, przygotowywanym głównie na okazję Dnia Niepodległości. Słodki smak i delikatna, „galaretkowata” konsystencja przywodzi na myśl wilgotny sernik zanurzony w karmelowym sosie. Jest to bardziej deser niż ciastko.

Charakterystyczną dla Chile potrawą są empanady (pewnego rodzaju pierogi). Jest to również popularne „danie” całej Ameryki Południowej. To lekkie ciasto wypełnione jest posiekanym lub mielonym mięsem, z dodatkiem gotowanego jajka, oliwki, rodzynek, cebuli i wielu specyficznych przypraw.