wrzesień 17, 2015

SMAŻONY RYŻ

popularnie nazywamy fried rice z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Jest to danie azjatyckie, więc ciężko przypisać je do jednego kraju, gdyż można je zjeść dosłownie wszędzie (w Chinach, Wietnamie czy Tajlandii). Mimo że wyglądem wskazuje na wyjątkową prostotę wykonania, z użyciem pospolitych składników, parę elementów powoduje, że staje się oryginalny w smaku i egzotyczny. Czas przygotowania dania to praktycznie czas obrania warzyw, pokrojenia mięsa i zebrania odpowiednich dodatków. Potem pozostaje wrzucić wszystko na rozgrzany wok i po chwili podawać świeżą, lekko chrupiącą potrawę.

wrzesień 16, 2015

STICKY RICE MANGO

czyli kolejny rewelacyjny tajski deser, tym razem z udziałem mango. W tym przypadku, poza mleczkiem kokosowym, musimy uposażyć się w dobrej jakości mango (niezbyt surowe ale i niezbyt dojrzałe) i tajski ryż lub „lepiący azjatycki” ryż. Poniższy deser starcza na 2-4 porcje.

czyli najpopularniejsze tajskie danie z makaronem ryżowym. Nam przyszło próbować go w Tajlandii w dwóch wersjach: tradycyjnej oraz tej samej, lecz ukrytej w omlecie. I o ile nie przepadam za słodkimi daniami (poza deserami), to pad thai wyjątkowo zapadło mi w głowie i na kubkach smakowych:). To kolejny dowód na niepowtarzalne łączenie smaków w tajskiej kuchni. Talerz pachnie słodyczą sosu tamaryndowego w połączeniu z cukrem trzcinowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz świeżością kolendry, kiełków fasoli mung i limonki.

o oryginalnej tajskiej nazwie - Kluay Buad Chee to jedno z popularniejszych deserów Tajlandii. Serwuje się je zazwyczaj w restauracjach/ kawiarniach, gdyż podawane jest w miseczce, w płynnej formie. Pierwsze wrażenie - proste danie albo "wielkie mi co".. Lecz po chwili degustacji okazuje się, że ten dość prosty kulinarny wynalazek dostarcza wszelkich walorów smakowych słodkiego deseru, a dodatek egzotycznych składników szybko przypomina o rajskich wakacjach w dalekiej Azji.

czyli tajska zupa kokosowa.

To nie jest mój faworyt ze względu na moje preferencje kulinarno-smakowe. Właściwie mam dystans do dań serwowanych na słodko. Ale jest to również bardzo popularne danie azjatyckie (i macie też możliwość skosztowania go w każdym "chińczyku"), to proponuje wypróbować go we własnej kuchni, tym bardziej jeśli akurat Wam te smaki odpowiadają.