Jest typową zupą chilijską a występuje pod paroma postaciami, w zależności od rodzaju używanego mięsa. Najbardziej popularnym jest wołowina, lecz można użyć również wieprzowiny, indyka lub kurczaka.

Pisco sour to tradycyjny drink alkoholowy wywodzący się z Peru, a dokładnie z miasta o tej samej nazwie – Pisco. Posiada bardzo oryginalny, egzotyczny smak, przez co mógłby konkurować z innymi popularnymi drinkami Ameryki Południowej (np. mojito). I prawdopodobnie ze względu na swoją wyjątkowość, prawa do niego przypisuje sobie chociażby Chile, które również serwuje je w knajpach, jako swój narodowy trunek.

(ciasto kukurydziane, danie na 4-5 osób)

Jednym z popularniejszych i nietypowych dań chilijskich jest „pastel de choclo”, które idealnie odzwierciedla odmienność smaków tego kraju. Ciastem nazwane jest, prawdopodobnie, ze względu na swoją słodycz, jednak część jego zawartości stanowi mięso. Mi dane było spróbować tą wersję z owocami morza (mniej przypieczoną od góry, fotografia wyżej).