KUCHNIA CHILIJSKA

Written by czwartek, 09 kwiecień 2015 10:06

Ze względu na duże zróżnicowanie geograficzne (ułożenie wzdłuż najdłuższego pasma górskiego na świecie – Andów oraz stykiem z zachodu z Oceanem Spokojnym) a także fakt, iż Chile jest również najdłuższym krajem globu, „przenika” je kilka stref klimatycznych. Te uwarunkowania w miksie z napływami kuchni rdzennych Indian, imigracji ludzi z całego świata oraz dominacji smaków hiszpańskich, stworzyły niepowtarzalną kuchnię chilijską.

COMPLETO

Written by czwartek, 09 kwiecień 2015 09:20

„Chilijski hot-dog” (1-2 sztuki na osobę)

Spotkałam się z różnym nazewnictwem, a nawet odmianami completo, typu: włoski, niemiecki, turecki a nawet typowy dla „gringo”;).

LECHE ASADA

Written by poniedziałek, 30 marzec 2015 15:22

Leche asada (pieczone mleko) jest typowym chilijskim deserem, przygotowywanym głównie na okazję Dnia Niepodległości. Słodki smak i delikatna, „galaretkowata” konsystencja przywodzi na myśl wilgotny sernik zanurzony w karmelowym sosie. Jest to bardziej deser niż ciastko.

EMPANADAS

Written by poniedziałek, 30 marzec 2015 14:28

Charakterystyczną dla Chile potrawą są empanady (pewnego rodzaju pierogi). Jest to również popularne „danie” całej Ameryki Południowej. To lekkie ciasto wypełnione jest posiekanym lub mielonym mięsem, z dodatkiem gotowanego jajka, oliwki, rodzynek, cebuli i wielu specyficznych przypraw.