PAD THAI Z KURCZAKIEM LUB KREWETKAMI

Written by wtorek, 15 wrzesień 2015 09:22

czyli najpopularniejsze tajskie danie z makaronem ryżowym. Nam przyszło próbować go w Tajlandii w dwóch wersjach: tradycyjnej oraz tej samej, lecz ukrytej w omlecie. I o ile nie przepadam za słodkimi daniami (poza deserami), to pad thai wyjątkowo zapadło mi w głowie i na kubkach smakowych:). To kolejny dowód na niepowtarzalne łączenie smaków w tajskiej kuchni. Talerz pachnie słodyczą sosu tamaryndowego w połączeniu z cukrem trzcinowym i prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz świeżością kolendry, kiełków fasoli mung i limonki.

BANANY W MLECZKU KOKOSOWYM

Written by poniedziałek, 14 wrzesień 2015 09:17

o oryginalnej tajskiej nazwie - Kluay Buad Chee to jedno z popularniejszych deserów Tajlandii. Serwuje się je zazwyczaj w restauracjach/ kawiarniach, gdyż podawane jest w miseczce, w płynnej formie. Pierwsze wrażenie - proste danie albo "wielkie mi co".. Lecz po chwili degustacji okazuje się, że ten dość prosty kulinarny wynalazek dostarcza wszelkich walorów smakowych słodkiego deseru, a dodatek egzotycznych składników szybko przypomina o rajskich wakacjach w dalekiej Azji.

TOM KHA

Written by środa, 10 czerwiec 2015 13:13

czyli tajska zupa kokosowa.

WIEPRZOWINA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Written by wtorek, 09 czerwiec 2015 18:49

To nie jest mój faworyt ze względu na moje preferencje kulinarno-smakowe. Właściwie mam dystans do dań serwowanych na słodko. Ale jest to również bardzo popularne danie azjatyckie (i macie też możliwość skosztowania go w każdym "chińczyku"), to proponuje wypróbować go we własnej kuchni, tym bardziej jeśli akurat Wam te smaki odpowiadają.