BANANY W CIEŚCIE

Written by poniedziałek, 21 wrzesień 2015 19:03

Kolejne, na pozór proste, bardzo azjatyckie i zaskakująco pyszne danie deserowe. Przypomina polskie placki z jabłkami, ale poza innym owocem różnią się od naszych innymi składnikami ciasta naleśnikowego, w którym nurzany jest banan.

ZUPA „GLUT” Z KURCZAKA

Written by niedziela, 20 wrzesień 2015 09:25

Swą konsystencję zyskuje poprzez użycie pewnego rodzaju pulpy kukurydzianej oraz ubitego białka jajka. Na pierwszy rzut oka raczej zniechęca do spróbowania, ale po pierwszej łyżce na twarzy pojawia się zaskoczenie na kolejne, nietypowe europejskim, smaki.

SMAŻONY RYŻ

Written by czwartek, 17 wrzesień 2015 10:04

popularnie nazywamy fried rice z dodatkiem mięsa lub owoców morza. Jest to danie azjatyckie, więc ciężko przypisać je do jednego kraju, gdyż można je zjeść dosłownie wszędzie (w Chinach, Wietnamie czy Tajlandii). Mimo że wyglądem wskazuje na wyjątkową prostotę wykonania, z użyciem pospolitych składników, parę elementów powoduje, że staje się oryginalny w smaku i egzotyczny. Czas przygotowania dania to praktycznie czas obrania warzyw, pokrojenia mięsa i zebrania odpowiednich dodatków. Potem pozostaje wrzucić wszystko na rozgrzany wok i po chwili podawać świeżą, lekko chrupiącą potrawę.

STICKY RICE MANGO

Written by środa, 16 wrzesień 2015 12:04

czyli kolejny rewelacyjny tajski deser, tym razem z udziałem mango. W tym przypadku, poza mleczkiem kokosowym, musimy uposażyć się w dobrej jakości mango (niezbyt surowe ale i niezbyt dojrzałe) i tajski ryż lub „lepiący azjatycki” ryż. Poniższy deser starcza na 2-4 porcje.